Coach: Așadar, ce crezi că ai putea face să-ti rezolvi problema?
Client: Nu știu!
Coach: Si dacă ai ști, ce-ai face? Sau dacă ai ști, care ar fi răspunsul?Sau ce ar trebui să faci ca să afli?
Cam așa ar putea decurge dialogul dintre un coach și clientul său.
Coaching-ul este un parteneriat intre coach si client, prin care clientul isi doreste ceva specific, să se dezvolte, să schimbe sau să imbunătățească un aspect al vietii sale, profesionale sau personale.
Coaching-ul are doua mari direcții pe care s-a dezvoltat, life coaching si business coaching.
Life coaching se adreseaza persoanei în afara sferei sale profesionale și vizeaza aspecte care țin de alegerea unei cariere, schimbări de job, sănătate, relații personale, regăsirea motivației.
Business coaching-ul se adresează managerilor, liderilor din diferite organizații, antreprenorilor, echipelor de vânzări din firme și este folosit pentru îmbunătățirea performanțelor, dezvoltarea și realizarea obiectivelor profesionale.
Majoritatea oamenilor vin la coaching atunci când în viața lor apar anumite schimbări fortuite de situații de la locul de muncă (firma la care lucrează se relochează, se fac restructurări de personal sau pur și simplu falimentează), apar probleme în viața personală (separare, despărțire) sau când au sentimentul că nu au luat cele mai bune decizii legat de ceva specific din viața lor.
Sunt foarte dese situațiile când oamenii vin la coaching când simt nevoia de a-și clarifica opțiunile si obiectivele care i-ar face împliniți, când doresc să construiască relații personale mai puternice cu cei din jur, când vor să identifice și să înlăture acele obstacole mentale care îi fac să nu se simtă mulțumiți de ei înșiși.
Coach-ul crează un mediu și un spațiu favorabil învățării și descoperirilor, in care clientul isi va găsi propriile soluții la problemele sale si isi va dezvolta propriile mijloace de a-si realiza ambițiile.
Coaching-ul este un demers orientat către viitor, către atingerea de scopuri, bazat pe acțiune. Coachingul nu este terapie, mentorat sau supervizare.
Sunt oameni care nu doresc să vorbească despre trecutul lor, despre copilăria lor sau despre experiențele lor interioare, nu vor deci să pornească pe o cale terapeutică.
Pur și simplu doresc să discute despre viitor, vor să-și planifice viața (să găsească un echilibru între muncă și familie) și să găsească soluții la problemele lor pornind de la o gândire pozitivă și înlăturarea gândirii negative.
Coaching-ul este un proces care stimuleaza puternic motivația și dorința de schimbare și care încurajează sentimentul că noi putem influența ceea ce se întâmplă în viața noastra prin accesarea resurselor noastre interioare.
Cel mai ușor se va înțelege ce este coaching-ul și cum poate fi acesta folosit, prin exemple concrete, pe care periodic le voi pune pe site. Un exemplu este chiar aici!