Una dintre cele mai bune metode de a înțelege puterea coaching-ului, este de a compara o discuție obișnuită cu dialogul din ședinta de coaching.

Să luăm o problemă foarte des intâlnită, cea a managementului timpului.

Exemplu de discuție obișnuită:

„George: Hei Mihai, aș vrea să stăm un pic de vorbă, ai câteva minute? Știi bine, ne cunoaștem și lucrăm împreună de ani buni, trebuie să stau de vorbă cu tine. Am o situație care pe zi ce trece devine tot mai presantă. Am o problemă cu timpul, cu gestionarea timpului mai exact. Nu-mi ajunge timpul pentru ce am de făcut.

Mihai:  Da, culmea și eu am exact aceeași problemă. Cine pune presiune? A, nu-mi spune, șeful tău, este? Îl știu pe individ. Nu știu frate, dar ar fi cazul să-l pună cineva la punct. Care-i problema lui?

George: Nu-i așa simplu, e șeful totuși. Am vorbit cu el, i-am cerut practic ajutorul, dar el nu și nu, trebuie să fac tot ce stabilim în ședința de dimineață, punct cu punct. Totul.  Nu știu ce să fac. Tu cum faci, cum te descurci?

Mihai:  Nu prea bine  nici eu! Ți-am zis, îl cunosc pe tip, poate fi destul de stresant când vrea! Păi, ai putea să-ți faci o lista și să iei lucrurile pas cu pas.

George:  Am făcut și asta, nu merge.

Mihai:  Hm, ceva mai interesant ar fi să-i ceri șefului să vă trimită la cursuri de management al timpului. E și asta o idee!

George: Sunt full cu ce am de făcut, când să mai merg și la cursuri!!

Mihai:  Păi…stai așa, mi-a mai venit o idee. Uite aici un sfat: lucrează mai multe ore, poate chiar și în weekend sau de acasă!!

George: Omule, deja lucrez cam 50 de ore pe săptamână, neplătite. Și dacă lucrez de acasă, o să mă certe soția, iar cei mici au nevoie și ei de mine. Cu soluțiile tale, îmi fac alte probleme.

Mihai: Știu că voi suntețimai mulți in departament, iar tu ești unul dintre cei mai vechi. Mai paseazădin sarcinile tale unui *boboc*. Poate e nevoie să muncească mai mult.

George: Toți sunt la fel de ocupați ca și mine. Nu știu, simt că mă învârt în cerc.

Mihai: Îti spun eu ce să faci, vorbește cu șeful și sugerează-i să angajeze mai mulți oameni. Buget știu că aveți. Ei, ce zici de asta?

George: Hm, ce să mai zic, probabil că așa o fi, cum zici tu…”

Exemplu de o scurta sesiune de coaching:

„George: Hei Liviu, aș vrea să stăm un pic de vorbă, ai câteva minute? Știi bine, ne cunoaștem și lucrăm împreună de ani buni, trebuie să stau de vorbă cu tine. Am o situație care pe zi ce trece devine tot mai presantă. Am o problemă cu timpul, cu gestionarea timpului mai exact. Nu-mi ajunge deloc timpul pentru ce am de făcut.

Liviu: Spune-mi mai mult. Cum ai ajuns la concluzia că ai problema asta?

George:  Niciodată nu reușesc să fac totul de pe agenda mea de lucru. Pe măsură ce reușesc să fac ceva din *to do list*, se adaugă alte sarcini și mereu rămân în urmă. Am vorbit și cu șeful de departament, i-am cerut ajutorul, dar a ridicat din umeri și mi-a spus că toate sarcinile si task-urle trebuie îndeplinite.

Liviu: OK. Ce înseamna pentru tine un bun management al timpului?

George: Simplu, să reușesc  să fac tot ce e pe agenda mea de lucru!

Liviu: Super. Acum spune-mi cât de reală este dorința asta a ta?

George: Nu prea e reală, adevărat, dar ce pot face?

Liviu: George, în ce fel ai mai abordat, să zicem situații similare? Cum procedezi…discuți cu cineva, îți faci liste pro/contra, citești cărți din care speri să înveți ceva, cauți pe net?

George: Da, îmi place să stau de vorbă cu ceilalți, să cer păreri și să fac chiar liste pro/contra, avantaje/dezavantaje…

Liviu: Super. Cine sunt cei  cu care ai putea sta de vorbă?

George: Ei bine, șeful chiar îmi datorează suportul și sprijinul, la urma urmei asta-i treaba lui.  Și mai am doi colegi care par a se descurca mai bine decât mine la gestionarea timpului.

Liviu: Cum i-ai aborda pe colegi?  Din câte mi-ai spus la început, ai încercat deja să vorbești cu șeful tău și nu prea ai avut succes.

George: Hm…voi începe prin a vorbi cu colegii, Dan și Rareș. Mă sfătuiesc chiar azi cu ei și o să încerc să găsesc o variantă de a-l aborda pe șeful nostru.

Liviu: Cum vei reuși lucrul ăsta…mi-ai spus că nu ai timp deloc? Ești deja foarte ocupat!

George: E foarte important pentru mine să fac lucrul ăsta, poate voi pierde o jumătate de oră, dar vreau să rezolv chestiunea asta. Îmi voi face timp să vorbesc cu ei. Conversația asta cu tine m-a ajutat mult să realizez că trebuie să fac ceva în privința asta.

Liviu: Îmi pare că ai o perspectivă nouă asupra problemei tale! Adevărat?

George: Da, am realizat că până acum, credeam că problemele se vor rezolva de la sine, fără să-mi fac timp sau planuri care să ducă la rezolvarea lor. 

Liviu: Ei, George, asta pare destul de revelator pentru tine! Ca să câștigi timp, trebuie sa pierzi niște timp. Foarte interesant!

George: Da Liviu, conversația asta a fost de real ajutor. Foarte tare!

Liviu: George, răspunsurile și soluțiile au venit chiar de la tine, nu de la mine, ai observat? Deci, ce ți-a fost de folos din discuția asta?

George: Cred că cel mai mult m-au ajutat întrebările tale, modul cum m-ai făcut să privesc dintr-un alt unghi problema mea cu timpul.

Liviu: Mă bucur să aud asta. Și mulțumesc că ai fost atât de onest și deschis.

George: Eu îți mulțumesc si te voi ține la curent cu ce am făcut efectiv.

Liviu: Super. Chiar te rog sa-mi spui cum au mers discuțiile cu colegii tăi și mai ales ce ai învățat despre tine însuți. Poate voi avea și eu însumi ceva de învățat din toată povestea asta.”

Situația de mai sus este una destul de simplă și des intâlnită, cum am spus la începutul articolului. Coaching-ul pune accent pe resursele proprii fiecărui om si pe găsirea de soluții chiar de către clientul sesiunii de coaching.

Subiecte abordate in coaching, fără a se limita la acestea:

  • nu știi ce vrei sau ce-ți dorești cu adevărat,
  • stabilirea unui plan de acțiune și punerea lui în practică,
  • găsirea unui traseu profesional (sau abordarea schimbării unei profesii, loc de muncă etc),
  • descoperirea vocației,
  • blocaje emoționale,
  • automotivarea,
  • luarea de decizii importante pentru viața sau cariera ta.