Psihologia clinică este o ramură a psihologiei care se concentrează pe diagnosticarea și tratarea problemelor și tulburărilor psihologice. Această ramură de psihologie implică utilizarea metodelor și tehnicilor de evaluare și tratament pentru a ajuta oamenii să își îmbunătățească sănătatea mintală și să își depășească problemele psihologice.
Psihologul clinician poate lucra intr-un spital, clinică sau cabinet individual, având ca activitate principală evaluarea clinică, psihodiagnosticul și intervenția psihologică a persoanelor a căror sănătate psihică este în dezechilibru. Aceste persoane pot fi pacienți psihiatrici sau pacienți aflați în condiții medicale (pacienți oncologici, cardio-vasculari, diabetici, din secțiile de obstetrică și ginecologie, pediatrie, clinici de infertilitate etc). De asemenea, pot fi și persoane care trec prin situații de viață ce afectează starea de bine psihoemoțională (accidente, conflict, divorț etc).
Psihologii clinicieni sunt specialiști care au studiat și au fost instruiți în evaluarea, diagnosticarea și tratamentul tulburărilor psihologice. Aceștia lucrează cu pacienți care suferă de o varietate de probleme, cum ar fi depresia, anxietatea, tulburările alimentare, tulburările de personalitate, tulburările de somn, tulburările legate de consumul de substanțe și multe altele.
Psihologii clinicieni folosesc diverse metode și tehnici pentru a ajuta pacienții să își depășească problemele lor psihologice. În plus, psihologii clinicieni pot colabora cu medicii de familie și cu alți specialiști în domeniul sănătății pentru a oferi o îngrijire coordonată și integrată a sănătății mentale și fizice.